Hozzávalók 7-8 személyre:
1 kg (6-7 db) krumpli
3 szál póréhagyma
18 dkg vaj
1/3 tk. őrölt bors
2-2,5 tk. só
őrölt szerecsendió ízlés szerint
1,5 dl tejszín
Elkészítés:
Tisztítsd meg a krumplit, vágd negyedbe és vékony szeletekre. A felhasználásig tedd hideg vízbe.
A póréhagymának vágd le a végét és a zöld szárát. Ehhez a leveshez csak a fehér és a zsenge zöld szárát használd. Vágd félbe, majd vékony szeletekre.
Egy nagyobb lábasban a vajon párold meg a póréhagymát közepes lángon. Nem szabad megbarnulnia vagy színt kapnia, ezért viszonylag gyakran kell keverni.
(Ez egy francia recept, így még ha soknak is tűnik, ezt a mennyiségű vajat – és vajat, nem margarint vagy egyéb pótlékot – igényli. Amikor ehhez a ponthoz jutsz már te magad is érteni fogod, csak a vajban párolódó póréhagymától mennyei illat fogja átjárni a konyhád.)
Add hozzá a krumplit, forgasd át, vedd nagyra a lángot és hagyd 1-2 percig a saját levében párolódni.
Öntsd föl kb. másfél liter vízzel, és fedő alatt főzd forrástól számítva 20 percig. A végén ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
Egy botmixer segítségével turmixold össze a levest, amíg homogén krémlevest nem kapsz.
Add hozzá a tejszínt, szükség esetén ízesítsd, és forrald össze még egyszer, közben kevergetve hogy ne ragadjon le.
Leveses tányérban vagy tálban forrón tálald, pirított kenyérkocka vagy szalonnakocka nagyon illik hozzá.
Jó étvágyat hozzá!