Otthon az idegenben

Repülés

2018. június 03. 15:43 - KicsiKitti

Általános információk

Általában 2 órával az indulás előtt meg kell érkezni a reptérre, hogy még legyen időd végigvárni a sorokat. Amikor megérkezel, akkor első dolgod, hogy kideríted, hogy melyik terminálról indul a géped.

Ha Londonba utazol, akkor Ferihegyen általában a 2B szokott lenni. Ha van nagy feladós bőröndöd, akkor azt kell legelőször leadni a check-in-nél. Meg kell keresni a légitársaságot (pl. WizzAir vagy Ryanair) és oda beállni a sorba. Ott szükség van a beszállókártyára (jegyre) és a személyi igazolványra. Átveszik a bőröndöd, megmérik és ha nincs súlytöbblet, akkor ragasztanak rá egy papírt, hogy melyik járat, milyen névre szól. Te megkapod a másik felét, hogyha gubanc van, akkor ezzel tudsz reklamálni.

Ha nehezebb, mint a megengedett, akkor vagy ráírják, hogy túlsúlyos vagy kipakoltatják a felesleget. Hogy mit teszel a holmival az a te dolgod, nyilván ha nem akarod kidobni, akkor szét kell pakolni kabátzsebbe, ide-oda bedugdosni amit lehet.

Ha nincs feladós bőröndöd, akkor be kell menni a security részen, ahol ellenőrzik a csomagokat. Itt szükség van a belépéshez a kapunál a jegyen lévő vonalkódra és azt be kell szkennelni. Utána kanyargó kígyózó sorok következnek és lesznek majd szürke ládák, amikbe be kell pakolni a holmidat: a bőröndöt az egyikbe, a másikba a kistáskát, laptotáskát, ha van laptop, tablet akkor azt teljesen külön egy másik ládába kell rakni. A folyadékokat egy lezárható átlátszó tasakban jól látható helyre rakni és azt is kivenni a táskából. A zsebet kiüríteni: aprópénz, kulcs, telefon semmi fém nem lehet benne. Az órát, övet, kabátot le kell venni és azt is belerakni egy ládába. Célszerű nem nagyon szétdobálni a cuccaidat külön ládákba, mert akkor az összeszedésnél neked lesz nehezebb dolgod. Arra kell ügyelni, hogy a laptop külön legyen és a folyadékos tasak jól látható helyen.

Folyadékok: 10 db 100 ml-es flakont lehet vinni. Kapható a drogériákban ilyen utazós felszerelés, amikbe bele lehet tölteni a tusfürdőt, sampont, krémeket.

20180601_174925_hdr.jpg

Ha kis méretű utazós dolgokat vásárolsz, akkor nem szükséges áttölteni, de ha nagyobb, akkor kötelező. Ha nagy üveged van (pl. 200 ml-es) és hiába van csak egy kevés az alján, és biztos, hogy nincs 100 ml, akkor is kidobatják. Fontos a méret mindenképp, mert a flakon nem érheti el a 100 ml-nél nagyobb méretet. Aeroszolos termékek (dezodorok), különféle krémek (fogkrém, arckrém, kenőcsök) sem lehetnek nagyobbak 100 ml-nél. Egyéb gyógyszerek, telefonok rendben vannak. Továbbá nem lehet felvinni semmi szúróeszközt, kést, bicskát, fegyvert, bombát. Elemet és kütyüt, pedig csak a fedélzetben lehet szállítani, mert tűzveszélyes.

Ha átjutottál a security-n, ott két lehetőség van, ha mindent rendben találtak, akkor jó, lehet pakolni vissza a táskába. Ha valamit nem  tudott a gép beazonosítani, akkor egy külön sínen vezetik ki, és nem kell kétségbe esni. Csak kinyitják és megnézik, hogy mi az és kémiai lenyomatot vesznek (egy pálcára egy darab papírt rögzítenek, azzal körbetörlik a táskát, majd a papírt berakják egy elemző gépbe).

Utána egy shop részbe érkezel (úgy hívják duty free shop vagy vámmentes bolt), ahol lehet még elfelejtetett szuvenírt vagy piákat, parfümöt, csokikat vásárolni, elköltheted még a maradék pénzedet, természetesen a bolti ár többszöröséért (bár ez nem mindenre jellemző). Nem muszáj vásárolni, át is sétálhatsz rajta középen. Ezek a vámmentes „ellenőrzött” termékek, amit meg lehet vásárolni, ezt a kapott szatyorban fel lehet vinni külön a gépre. Amikor ezen a részen túl vagy, akkor érkezel a váró részbe. Keress magadnak egy helyet és pihenj egy picit. Érdemes a monitoron már előtte megnézni, hogy mikor fogják kiírni, hogy melyik kapuhoz kell menni. Itt vannak éttermek és még több bolt. Lehet venni vizet, üdítőt, kávét. Csak vigyázz és legyél szemfüles, nehogy úgy járj mint mi. Ugyanis (Ferihegyen) mi 900 Ft-ért vettünk egy fél literes vizet első alkalommal és volt kapható 500 Ft-ért is, szóval sokat lehet spórolni, ha körülnézel és tájékozódsz. Ha még többet akarsz spórolni, akkor úgy is csinálhatod, hogy átviszed az üres üveget a vámon és töltesz magadnak a WC-ben vagy ivókútban (ha van). Érdemes a szabadidőben elmenni WC-re is, mert utána már a sorban állás közben nem nagyon lesz rá lehetőség. Amikor kiírja a kapuszámot, akkor fogd a motyódat és célszerű elindulni megkeresni a kaput, mert előfordulhat, hogy 10-15 percet is kell sétálni addig, nehogy ezen múljon. A számok végig ki vannak írva szépen nyilakkal jelezve, hogy merre kell menni.

20180410_110256_hdr.jpg

Még a kapu előtt ott lesz a határ, ahol ellenőrzik az útlevelet, személyit. Utána megtalálod a kaput (a számot, amit kiírtak a váróban) be kell állni a sorba, meg kell nézni, hogy a jegyed priority vagy nem (non) priority (esetleg még azt is írja, hogy other). Itt is van lehetőség még vásárolni órákat, herendi porcelánt, egyebet. Bemondják, hogy mikor nyitják a kaput és mikor lehet megkezdeni a beszállást. A priority sor indul el előbb. Beszállás előtt ellenőrzik az igazolványt és a jegyet. Azt az igazolványt, amivel becsekkoltál. (Személyi vagy útlevél) Itt el lehet tenni a személyit, már nem lesz rá szükség. Onnan pedig a Ferihegyen általában buszok visznek a repülőhöz. Tehát fel kell szállni a buszra és csak várni a megérkezést. Nem lehet eltévedni, mert onnan csak 1 kijárat van!

Az egy téveszme, hogy úgyis megvárnak, nem kell sietni. Ilyen csak a filmekben van! Mi már késtünk le gépet.

A jegyen rajta van, hogy első vagy hátsó ajtón kell felszállnod. A légiutaskísérők állnak az ajtóban és kedvesen vigyorogva köszönnek és vagy elkérik a jegyed vagy nem, érdemes kéznél tartani, mert így meg is mutatják merre van a helyed. Megkeresed a helyed, a bőröndöt és a kabátot, ha van, felrakod a fejed fölé, a kis táskádat, laptoptáskát pedig az előtted lévő ülés alá. Előfordult már olyan is, hogy felszállás előtt elvették a bőröndöt (díjmentesen) és a gép hasába rakták, mert teltház volt a gépen. Akkor onnantól kezdve a feladós bőrönd lépései vannak érvényben.

Leülsz a helyedre és várod az indulást. Be kell kapcsolni a biztonsági övet és érdemes áttanulmányozni az előtted elhelyezett biztonsági utasításokat is vészhelyzet esetére. Amikor mindenki beszállt, akkor becsukják az ajtókat, a légiutaskísérők végig járnak és mindenkinek ellenőrzik az övét, hogy be van-e kapcsolva (úgy ülj, hogy látszódjon a bekapcsolt öv). Elkezd kigurulni a gép és közben elmutogatják az alkalmazottak a biztonsági teendőket. Érdemes figyelni, mert először angolul, utána pedig magyarul is elmondják. (Persze, ha sokszor utaztál és már fejből tudod az egészet, akkor nem muszáj). Elmondják, hogy felszállás és leszállás idején be kell kapcsolni a biztonsági övet, felhúzni az ablakredőnyt és visszaállítani függőleges helyzetbe az étkezőasztalkát. A WC-t erre az időtartamra lezárják. A telefont, laptopot, egyéb kütyüt repülőgépes üzemmódra kell állítani, vagy pedig kikapcsolni. Hogyha esetleg légörvénybe keveredtek útközben – ezt nem mondják be az elején – akkor felvillan az öv jelzés és akkor be kell kapcsolni és befejezni a mászkálást. Eleinte rossz lesz a felszállás, egy idő után meg lehet szokni, ha elég gyakorlott leszel. Rágót érdemes vinni vagy pedig sokat ásítani (ez főleg leszállásnál igaz) a légnyomásváltozás okozta füldugulás miatt.

Útközben árulnak ételt, italt, kávét stb. Aztán árulnak parfümöket egy másik zsúrkocsiban és van egy harmadik kör is, amikor kaparós sorjegyet lehet vásárolni és elvileg gyerekeket támogatni vele. Körbejárnak egyszer vagy kétszer szemetet szedni is, akkor oda lehet adni neki, ami keletkezett útközben. Ez után megkezdik a leszállást (ismét övet becsatolni) és lassan ereszkedik le a gép, és jön a füldugulós rész. Aztán megérkeztél, van hogy finoman, van hogy csattanással, de nem kell megijedni, ez normális, ha teszem azt fúj a szél.

Leszállás után követed a tömeget, majd be kell állni a „sorba” a határon. Az igazából nem is sornak látszik, hanem inkább tömegnek, de kordonokkal vezetik a sorokat. Azt sajnos ki kell várni, általában fél órától másfél óráig tart, de nem lehet megúszni. Amikor sorra kerülsz, akkor be kell mutatnod a személyit és vagy kérdeznek valamit vagy nem. Megkérdezhetik, hogy honn jöttél? Mit csinálsz itt? Arra szépen válaszolsz vagy azt mondod, hogy nem beszélsz angolul. Ha akarja megismétli, ha nem akkor ráhagyja. A határ után veheted magadhoz a nagy bőröndödet, ha volt. Futószalagokon mennek körbe-körbe a bőröndök, és kijelzőkön kell megnézni, hogy melyik járat bőröndjei melyik futószalagra érkeznek.

20180410_160125_hdr.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr5714017672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása