Ha mindenképp valami magyarosat szeretnék, akkor a gulyásleves a tuti befutó. Rég ettem már és nagyon megkívántam. Ami azt illeti szerintem utoljára a gimiben ettem. Szívesen elkészítettem volna bográcsban, de az most nem állt rendelkezésemre.
Arra vigyázzatok mielőtt elkezditek, hogy nagyon sokáig kell főzni a marhát, úgyhogy mindenképp álljatok neki időben, különben éhenhal a család. Én most főztem először ezt, de ennek ellenére hatalmas sikere volt. Számomra a főzés egy művészet, az ízek művészete. Akkor jó a főztöd, ha tudod, hogy milyen ízt hogyan lehet elérni. A fűszerek gondos megválogatása, a mennyiség arányának pontos felmérése mind-mind fontos szerepet játszanak a konyhában. És ami a legfontosabb, folyamatosan kóstolgatni. Ha neked ízlik az étel, akkor a családnak is ízleni fog. Ne felejtsd el, hogy apránként érdemes beletenni sót, mert hozzáadni mindig könnyebb, mint utólag kivenni belőle, ha az elején túl sokat raksz bele.
hozzávalók / 6 adag
A leveshez
50 dkg marhalábszár
2 db vöröshagyma
2 db nagy sárgarépa
1 db nagy fehérrépa
1 db kis zeller
1 db nagy burgonya
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
0.5 ek. csípős fűszerpaprika
1 ek. só (csapott)
1 ek. vegeta
2 db babérlevél
1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
1 db kis paradicsom
1 db tv paprika
3 gerezd fokhagyma
2 ek. sertészsír
0.5 csokor petrezselyem
2.5 l víz
Elkészítés:
- A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
- A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet félig elfőzzük.
- Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig (szürkeségig) pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, a babérlevelet.
- Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.
- Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, a burgonya, az aprított petrezselyem, majd felöntjük 2 l - 2.5 l vízzel.
- Letakarva további 40 percet főzzük.