Hozzávalók:
• 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
• 20 g vaj
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 késhegynyi fehérbors (őrölt)
• 1 csapott teáskanál só
• 900 ml víz
• 80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
• 1 késhegynyi gyömbér (őrölt)
• lehelletnyi szerecsendió
• fél kiskanál fahéj
A tálaláshoz:
• pirított kenyér
• pirított tökmag
Elkészítés:
35 perc
A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk
A vajat megolvasztjuk egy fazékban.
A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk.
Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt fedő alatt kb. 25 perc alatt.
Összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel, fahéjjal és szerecsendióval ízesítjük, majd egyet rottyantunk rajta.
Ízlésünknek megfelelően ízesítjük az elkészült sütőtök krémlevest, pirított tökmaggal és fahéjjal megszórva, friss pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.