Otthon az idegenben

Narancsos sült libacomb zellerpürével, párolt lilakáposztával és fehérboros körteszósszal

2018. december 04. 11:42 - KicsiKitti

A libacombhoz:

4 libacomb (fejenként 1-1)

2 szál rozmaring (2 tk. száraz rozmaring)

1 narancs

só, bors

fél kk. zsálya

fél kk. koriander

fél tk. majoranna

1 dl olíva olaj

 

A zellerpüréhez:

1 kisebb zellergumó

50 g vaj

 

A lilakáposztához:

1 kisebb fej lilakáposzta

1 fej lilahagyma

2 ek. cukor

1,5 ek. ecet

olaj

1 tk. vegeta

őrölt kömény

babérlevél

 

A körteszószhoz:

2 körte

1 dl száraz fehérbor (Savignon Blanc)

1 ek. porcukor

fél tk. őrölt fahéj

 

Elkészítés:

Libacomb készítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A libacombokat sózzuk, borsozzuk, a rozmaringot felszeleteljük és 1 dl olajjal, a zsályával, a majorannával és a korianderrel összekeverjük. Ecsettel bekenjük ezzel a páclével a combok mindkét oldalát, a maradékot belecsurgatjuk a tepsibe vagy jénaiba. 1 narancs levét kifacsarjuk, 1 narancs héját lereszeljük. A combokat beletesszük egy tepsibe és a narancs héjával összekevert narancslével leöntjük és alufóliával letakarva a sütőbe tesszük. Hagyjuk párolódni 1 órán keresztül, majd a fóliát levéve 15-20 perc alatt ropogósra sütjük gyakori locsolgatások mellett (2-3x).

A lilakáposztát apró kockákra szeljük és megsózva fél órára félretesszük, hogy levet eresszen.

Zellerpüré készítése: Amíg a liba sül, elkészítjük a zellerpürét. Megpucoljuk a zellergumót, apró kockákra vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult leöntjük róla a vizet és kb. 5 dkg vajjal pürésítjük. Tejjel felhigíthatjuk amennyiben szükséges, ízlésünknek megfelelően még sózhatjuk.

A körteszósz elkészítése: A 2 körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a 4 legszebb negyedet félretesszük. A maradékot kisebb darabokra szeljük és feltesszük főni 1 dl borban. 1 ek. porcukrot és fél tk. fahéjat adunk hozzá. Puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük főni és öntünk hozzá fél dl vizet és beletesszük a félretett 4 körtét és kompót puhaságúra főzzük, majd kiszedjük az egész körtéket. Ezekkel együtt tálaljuk.

Lilakáposzta készítése: A lesózott káposztát alaposan átmossuk és vízben feltesszük főni. Egy lilahagymát felkockázunk, olajon megdinszteljük és beletesszük a káposztába. Őrölt köménnyel, babérlevéllel és vegetával ízesítjük. Ecetet és cukrot adunk hozzá. Kóstolgassuk közben és inkább apránként adagoljuk az ecetet, amíg olyan nem lesz, ahogy szeretjük.

 img_9676.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: recept

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr214382298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása