Otthon az idegenben

Nagypéntek - Good Friday

2017. április 14. 21:50 - KicsiKitti

15 órakor kezdődött a pénteki szertartás a templomban. Augustoék is oda mentek, de Veronica nem jött, úgyhogy elvittek minket. A gyerekek 2 külön ajtón szálltak be és pont fordítva, mint ahogy ülnek, úgyhogy a kocsiban cseréltek helyet. Szakadtam a röhögéstől. Nagyon vicces volt. 

Nem volt már hely, tele volt a templom. Gábor tegnap kificamította  bokáját, de mégis végig állta. Csendben bevonult az atya ministránsok kíséretében. Az első szembetűnő különbség a miénkhez képest az, hogy volt orgona. Igaz, hogy nem mindig szólalt meg, de időnként volt orgonás ének. A kereszt hódolatnál előre vitte az atya a keresztet az oltár elé és a ministránsok felváltva tartották. Egy nagy fából készült feszület volt. Szépen megszervezett folyamat volt, mindenki körbement középre, senki nem pattant fel és tolakodott kifelé. A szélső első sorok mennek először, utána a többiek padról-padra sorban, majd hátulról padonként előre a középső sorokban. Majdnem olyan rendezetten, mint a kartali templomban, de nem annyira élére vasaltan.* A ministránsok váltották egymást időként, hogy mindig más tartsa a keresztet, más töröljön és mások tartsák a gyertyát is. Egyikük pedig irányította az embereket is, hogy mehet, mehet, várjon, amíg cserélnek stb. Azt vettem észre, hogy nem voltak kiöltözve az emberek, sokan voltak pl. szabadidő (mackó) nadrágban. Utána az áldozásnál már nem volt annyira szervezett a dolog. Öten áldoztattak, középen az atya, mellette két oldalt 2-2. Mindenki elöl. Az emberek szintén ugyanabban a tematikában jöttek, mint ahogy az előbb írtam. A két szélső áldoztatót pl. sokan nem vették észre. Szerintem úgy lett volna jobb, ha ennyien vannak, hogy ketten hátra mennek és a hátsó sorokból lévőket áldoztatják. Vagy kimennek a két szélső sorhoz és őket nem kell középre terelni akkor. Mindegy, megvolt azért így is és ez a lényeg.

Ez az első húsvétom itt, és kíváncsi vagyok, hogy itt milyen szokások vannak ilyenkor, pl. van-e locsolkodás? Tojást mindenesetre nem fogok festeni.

*Volt szerencsénk ott egyszer egy misén részt venni, és láttuk mennyire toppon van minden, mindenki tudja a dolgát. Ott még a kézfogás is moderálva van, nem lehet akárkivel kezet fogni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr3712426923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása