A cékla egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, amelynek utánpótlása elengedhetetlen a téli időszakban. Egy ízletes levessel az egész család egészségéről gondoskodhatunk, és a hidegben még fel is melegít, ha forrón tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
400 g főtt, savanyított cékla (kb. 2 kisebb fej cékla)
1 nagyobb répa
1 közepes krumpli
1 fej közepes vöröshagyma
600 ml zöldség alaplé
1 dl tejszín
só
bors
2 ek. olíva olaj
2 szár petrezselyem
Elkészítés:
Feltesszük az alaplét. Közben apró kockákra vágjuk a hagymát, a céklát, a répát és a krumplit. A hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a répát és a krumplit és együtt is pároljuk őket pár percig. Felöntjük az alaplé felével, hogy ellepje. Együtt főzzük őket, amíg félkemény lesz, utána beletesszük a céklát, a petrezselymet és a maradék alaplét. Főzzük őket még kb. 5 percig, amíg minden puha lesz. Turmixgépben pépesítjük őket, majd visszatesszük a tűzre, beleöntjük a tejszínt és egyet forralunk rajta.