Otthon az idegenben

Megérkeztek

2018. május 02. 17:07 - KicsiKitti

Összefoglaló a múlt hétről

Megérkeztek Augusto húgáék múlt hét hétfőn, mint kiderült rosszul emlékeztem és nem a nővére, mint ahogy az előző bejegyzésben írtam.

Nem beszélnek angolul. (Hála Istennek, legalább nem kell beszélgetni velük) Nem tudom, hogy fog így tudni munkát vállalni, de valószínűleg (Augusto mondta legalábbis), hogy előbb tanulni fog. Hatalmas hangzavar és visítás lesz a elkövetkezendő időkben. Nem akarnak kitenni minket, de el tudják érni, hogy elüldözzenek minket. Amiatt aggódtam végig, hogy itthon lesznek napközben és én is itthon leszek és beszélgetni kell majd velük, de szerencsére nem kell, ez a ügy is megoldódott.

Gábor jól rám is ijesztett és előhozta a hipohondriám azzal, hogy reméli nem hoztak valamilyen brazil betegséget. Eszembe se jutott, hogy ott másféle betegségek vannak és veszélyesek lehetnek egy nem edzett szervezetre. Aztán azt mondta, hogy azok valószínűleg a szegények körében terjednek, és ők gazdagok, szóval valószínűleg a higiénia is megvan náluk. Aztán azzal vicceltem, hogy ha mi nem is kapunk el tőlük brazil betegséget, ők elkaphatnak tőlünk egy kis magyar betegséget, mert éppen most lábalunk ki belőle, de a levegőben is benne van, mert itthon voltunk napokig. (Miután visszaértünk otthonról, Gábor kezdte a betegséget, de mindkettőnket elkapott és egész hétvégén ágyban voltunk. Kint gyönyörűen sütött a nap és mi meg ki se tudtunk mozdulni. Gábor még betegszabit is kivett péntekre, annyira nem volt jól)

Camila-nak és Artur-nak hívják őket. Milyen lehet már, hogy csak úgy fogják magukat és otthagyják több hónapra az életüket?

Mindenki máshogy érkezik meg, ők rögtön leültek játszani, Augusto mutatott nekik egy virtuális valóság játékot, egy monitor van a szemeden, amiben 3D-vel látod a körülötted lévő dolgokat. A hosszú út ellenére leültek azzal játszani. De valószínűleg végig aludtak a gépen, Brazíliában úgyis reggel volt. Itt este 8 után érkeztek meg.

Nekem az egyáltalán nem okoz gondot, hogy úgy kell kerülgetnem az embereket a lakásban, hogy közben nem szólunk egymáshoz. Sőt, még örülök is neki, nem vagyok egy nagy beszélgetőpartner, főleg, ha idegennyelvről van szó. :)

Augusto 150 fontot elengedett nekünk a lakbérből ameddig itt vannak. Legalább ennyi hasznunk van a dologból. A lakást most körülölelte a brazil nyelvű családi élet. A gyerekek is többet beszélnek portugálul, mint azelőtt. Gábor meg is jegyezte, hogy angol gyerekekből brazil gyerekek lettek. Most már nem érti őket, amikor játék közben beszélgetnek. Eddig mindig angolul beszélgettek egymás között (a gyerekek), mert az az első nyelvük. Már kevésbé folyunk bele mi is az itthoni dolgokba, mint eddig. 

Első napokban pakolgattak és mostak, egész nap megállás nélkül ment a mosó- és szárítógép egész héten mindennap. Rájöttem, hogy én akkor tudok mosni, amikor délelőtt alszanak. Aztán 1-2 óra körül felébrednek, leülnek a TV elé, és ott vannak egész délután. Mondanám, hogy egész nap a brazil szappanoperák mennek, de egy amerikai sorozatot néznek portugálul. Persze beletelik néhány napba, mire átállnak az itteni időzónára. Ezért is este későig fent vannak, reggel pedig (pontosabban délben) 1-2 óra körül kelnek. Vagy pedig csak szeretnek nagyot aludni és végre van rá lehetőség.

Igazából próbálkoznak beszélni angolul google fordító segítségével. Szoktunk néha így beszélgetni egymással.  Nekem se megy jól az angol és legalább senkinek nem tűnik fel, ha valamit rosszul mondok. Sokkal szabadabban lehet így gyakorolni az angolt. Egy kicsit még jobbnak is érezhetem magam.

Nem is tűnt fel eddig a nagy rendszeretése a lánynak, sőt, inkább azt vettem észre, hogy amióta megjöttek sokkal nagyobb a kupi, mint előtte volt. Ami a hangerőt illeti elég visszafogottak, ahhoz képest, hogy brazilok, halkan hallgatják a TV-t. Augusto mindenképpen jól járt, mert legalább van, aki főz és mos helyette. A gyerekeket is rá tudja bízni valakire rajtunk kívül, még egy extra megoldás neki.

Camila máris talált magának munkát és hétfőn kezdett egy kozmetikai szalonban. Ez gyorsan ment. Aki akar, az gyorsan talál munkát.  A tavasz nem tartott sokáig, mert a brazilokkal együtt a tél is megjött, visszatértek a hideg téli idők, 6-9 fok körüli hőmérséklet van, éjszaka pedig hidegebb. Még szerencse, hogy a múlthéten elpakoltam a padlásra a meleg, téli holmikat, hogy már úgyse lesz rájuk szükség, erre tessék, kellenének....

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr1013858444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása