Otthon az idegenben

Francia hagymaleves

2018. május 13. 08:12 - KicsiKitti

Hozzávalók:

4-6 db hagyma (kb. 400-500 g)

1 ek. olaj

5 dkg vaj

1 ek. liszt

2 ág friss kakukkfű (vagy 1/4 tk. szárított) - elhagyható

2 dl száraz fehérbor vagy pezsgő

8 dl - 1 l csirke alaplé vagy borjú alaplé

1 dl tej

Bors

Tetejére: 15-20 dkg fehér kenyér + 15-20 dkg erősebb ízű sajt, pl. Gruyére

20180508_121733_hdr.jpg

Elkészítés:

Vágd a hagymát kb. fél cm-es karikákra. Egy lábasban olvaszd fel a vajat az olajon (nehogy leragadjon), és tedd bele a hagymát. Adj hozzá kb. 1 tk. sót, és lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve párold 25 percig.

Amikor 25 perc után a hagyma már szépen megkaramellizálódott, adj hozzá egy evőkanál lisztet. Keverd el, tedd bele a kakukkfüvet, és hagyd pirulni közepes lángon a lisztet kb. 1-2 percig.

Öntsd fel a száraz fehérborral, és keverd meg, hogy a lábas aljára leragadt ízek is mind feloldódjanak. Hagyd 3-4 percig főni, amíg az alkohol elpárolódik, és a liszttől a hagymaleves besűrűsödik. Öntsd föl az alaplével, sózd ízlés és az alaplé sóssága szerint, illetve borsozd. Fedő alatt, lassú tűzön párold 20 percig, és öntsd bele a tejet, hogy ne legyen annyira savanyú.

Az eredmény selymesen lágy, de mégis rendkívül karakteres ízű francia hagymaleves. Akár azonnal tálalhatod, vagy lásd még a tálalásnál írt tippeket.

Tálalása:

Mivel ez egy egyszerű, a családoknál is gyakran az asztalra kerülő leves, nem muszáj bonyolítani. Ha kész, tányérba kiszedve azonnal fogyasztható. Az íze így is remek lesz, és biztos vagyok benne, hogy te is azt fogod tervezni, hogy mikor főzöl legközelebb!

Ha viszont van kedved megadni a módját, akkor pirított sajtos fehér kenyérrel még finomabb és még kiadósabb. Ezt is kétféleképpen lehet elkészíteni, bemutatom mind a kettőt.

  • Ha van otthon hőálló edényed, és igazán szeretnéd megadni a módját, akkor szedd ki a hőálló tálakba a levest. Tányéronként 2 kisebb (pl. bagett) vagy 1 normál szelet kenyeret piríts meg. Aztán tedd a kenyérszeleteket a tálak tetejére, és jó bőven szórd meg reszelt sajttal. Tedd be sütőbe a grill alá, és néhány perc alatt süsd rá a sajtot.
  • Ha nincs hőálló edényed, akkor ugyanúgy pirítsd meg a kenyereket, tedd egy tepsire őket, szórd meg sajttal és olvaszd meg a sajtot a grill alatt. Ha kész, akkor szedd tányérba a hagymalevest, és tedd rá a sajttal olvasztott kenyérszeleteket.

Bármelyik verziót is választod, az eredmény felejthetetlen és tökéletes lesz. A kenyér alja megszívja magát a leves ezernyi ízével, a teteje ropogós marad, ráadásul az ízletes olvadt sajt tökéletesen megy a hagymaleveshez. Mindenképp erősebb ízű sajtot válassz, legjobb a Guyére, de ha az nincs, akkor pl. Emmentáli vagy Cheddar is megteszi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr7913902402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása