Otthon az idegenben

Egy kezdő fotós naplója

2018. május 10. 16:30 - KicsiKitti

A modellfotózás nem egy egyszerű dolog. Rengeteg körülményt kell figyelembe venni a helyszínen, amivel előre nem lehet számolni,

pl. - mennyi ember lesz akkor ott, akik nem kellenek a képemre,

- mennyire erősen, fényesen süt a nap, megvalósítható-e, amit elterveztem azon a helyszínen

- hol van a napállás, mennyi felhő van az égen.

Kezdőként még azt is figyelembe kell venni, hogy nem mennek még gyorsan a később rutinfeladatokká vált, berögzült beállítások. Így néha sokáig mozdulatlanul kell állni a modellnek, mert mire beállítom a fénymérést, a kompozíciót és megmozdul a modell, addigra kezdhetem elölről és lemaradtam egy képről. Figyelembe kell venni továbbá, hogy mik állnak jól a fotóalanynak, nem lóg-e bele egy kósza tincs az arcába vagy hasonlók. Sokszor éreztem úgy, hogy feladom, ez nekem nem megy, nincs türelmem hozzá. Rengeteg járókelő belesétál a képbe, meg kell várni míg kimennek a látótérből. Néha gyorsan kell cselekedni, mert éppen üres a háttér. A fotózás egy türelemjáték, mind a modell, mind a fotós részéről. Megkeresni a megfelelő helyszínt és ott kitalálni, hogy működik-e az, amit előre elterveztem. Persze nem árt a kreativitás is, mert ha anélkül indulok el, akkor nem sok értelme van az erőfeszítéseimnek.

Az ember pedig azt hinné, hogy ha van egy drága, profi fényképezőgépe, akkor innentől kezdve az összes képe profi lesz, pedig ez egy óriási tévedés. Nem a gép teszi a mestert, az ember képességén és kreativitásán múlik, hogy mennyire lesz jó a kép. Sokat kell tanulni, mélyre ásni a fotózás témában és persze annál is többet gyakorolni.

Kicsit olyan, mint az autóvezetés, nagyon sok mindenre kell figyelni egy fotózás alkalmával, a fényképezőgépen nagyon sok gomb van és mindnek tudni kell a funkcióját és hogy mikor mit tudok vele elérni. Látni kell előre a képet, amit szeretnék végeredményként megkapni. Természetesen nem akarom automata módban használni, mert az nagyon béna, akkor sosem tanulok meg fotózni és nem profi fotós lesz belőlem, hanem csak egy amatőr, akinek van egy drága gépe.

Az utómunkálatok is legalább annyira fontos szerepet játszanak a fotózásban, mint maga a kattintgatás, mert néha szükség van eltüntetni az árnyékos részeket az arcról, fényesebbé tenni kicsit a színeket, levágni belőle a felesleges, a témáról a figyelmet elterelő részeket stb. Ez is külön tanulást és érzéket igényel. Sokat kell még tanulnom és gyakorolnom ezekről a dolgokról.

Az épületfotózással kicsit más a helyzet, ott legalább nem mozog a fotóalany. Erről majd később fogok beszámolni, most itt vannak az első modellfotózásom eredményei. 

© Janzsó Gáborné

img_3568.jpg img_3598.jpg

img_3618.jpg

img_3620.jpg

img_3625.jpg

img_3629.jpg img_3637.jpg img_3663.jpg img_3622.jpg img_3716.jpg img_3737.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: fotózás

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztimennianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr9813900318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása